onsdag 30 mars 2011

Syrummet

Måste tipsa om en jättebra sida jag precis hittade när jag försökte hitta hur man ska sy en krage. Den heter syrummet och visar med rörliga bilder och text hur du syr olika saker och har även information som hur du tar mått, vad du använder olika nålar till, olika tyger m.m. En hel del bra saker att använda sig av när man lär sig att sy eller vill uppdatera sina kunskaper med andra ord!

Länken: http://www.husqvarnaviking.com/mediafiles/sewingroom/sewingroom_sv.asp

tisdag 29 mars 2011

Ett litet fel är förödande för inspirationen

Och självklart när det kändes som att ljuset började närma sig i tunneln så råkade jag skära upp ena armens sprund fel och måste göra om hela armen :( Känns surt men man lär sig verkligen av sina misstag.

Annars börjar skjortan arta sig.  Fram och bakstycken är ihopsydda förutom knäppkanten och ena ärmen är nålad och har manchett. Passformen verkar vara riktigt bra vilket känns skönt. Vill kunna använda skjortan utan att skämmas när jag är klar.

Imorgon får det bli ett nytt försök på andra armen, sy fast båda ärmarna och kragen, lära mig hur man gör knapphål, fålla den i nederkant, pynta lite och sen är jag klar. Ja, jag har en del arbete kvar att göra...

Så här ser den ut på dockan nu.

måndag 28 mars 2011

Symaraton

Är mitt inne i ett symaraton nu för att hinna bli klar med skjortan i tid så jag kan redovisa den på torsdag. Samtidigt måste jag skicka in en skoluppgift i digital modeskiss i övermorgon men är nästan klar med den som tur var. Och så var det där med att kunna leva ett någorlunda normalt liv också och inte kunna sy mitt i nätterna. I värsta fall får det bli onsdagsnatten ändå.

Så p.g.a. min deadline kommer resten av uppdateringarna kring mönsterkonstruktion och skjortan någon gång mot slutet av veckan.

Tillbaka till sybordet!

Handledsvärmare

Nu har jag virkat handledsvärmare som matchar min krage. Ska ta en bild med allt tillsammans på nån dag snart men här kommer iaf en preview. Det blir inte helt perfekt på baksidan, vet inte om det är möjligt och isf hur man gör det bättre. Om du vet får du gärna tipsa mig!

Principen jag virkat dessa efter är att börja virka runt direkt hela vägen till där tumhålet ska vara. Där hoppade jag över 7 st maskor och gick direkt på den 8e så att det blir en mindre cirkel man virkar på i fortsättningen.

Published with Blogger-droid v1.6.8

söndag 27 mars 2011

Rita egen blusärm

Ok, vi har fixat vår blusgrund men vi behöver ärmar också. Jag utgår igen från grundmönster från Mönster och konstruktioner.

1) Mät ärmhålen på blusgrunden. Du vill att din ärm ska vara något större än ärmhålen, en hållning (=hur mycket ärmen är större) på 1,5-2 cm blir lagom.

Mina mått blev 25,1 fram och 25,2 bak= 50,3 cm totalt.  Jag vill alltså att min ärm ska vara runt 52 cm i överkant när jag är klar.

 2) Jämför längden på ärmen längs med mittlinjen med ditt mått för ärmlängd. Min var 3 cm kortare så jag justerade detta på den nedre längdjusteringslinjen genom att klippa upp denna och sedan tejpa fast den omlott 1,5 cm (för då försvinner 3 cm från ärmen).
 3) Sänk överarmsvidden 0,5 cm











4) Korrigera överarmsvidden så att den blir mått + 10 cm rörelsevidd.

I mitt fall blir det 29+10= 39 cm. På mönstret blev det 1,85 cm tillägg per sida.

5) Forma om ärmbågen.

6) Mät och jämför med ditt riktmått. Mitt var 52 cm och ärmkullen blev 51,8 vilket är acceptabelt. Om ditt mått är för litet behöver du korrigera ytterligare så att ärmkullen blir större. Viktigt är att ärmen är större än ärmhålen!

7) Forma sidorna utefter nya måttet.
På vänstersidan gör du en något formad linje ner i linje med insnittet och drar sedan rak linje.
Höger sida ska ritas parallellt med den gamla linjen ned till insnittet. Insnittets överkant ska vara rakt och insnittet ska vara 2 cm stort. Rita nya insnittsben.
Dra sedan rak linje från insnittet ner till slutet av ärmen.


Sådär ja! Nu har vi en grundärm också.


Du kan nu använda denna grund till att sy en blus direkt men man använder nästan aldrig det stora bystinsnittet och korrigerar ofta grundmönstret för att skapa sin konstruktion, sitt färdiga mönster.

Fortsättning följer...



Hur du ritar en egen blusgrund

Jag kommer att utgå ifrån livgrunden som finns med i boken Mönster och konstruktioner för att skapa min egen blusgrund som sedan kan användas för att göra modeller till blusar och blusskjortor med.

För mönsterkonstruktion behöver du minst:
- mönsterpapper fast det fungerar nästan lika bra med smörgåspapper eller bakplåtspapper.
- 1 st linjal, minst 40 cm men gärna längre.
- 1 vinkelhake
- 1 penna, gärna med 0,5 stift
- tejp
- dina mått: bystvidd (rakt över bysten), midjevidd (där du är som smalast), stussvidd (där du är bredast över rumpan), överarmsvidd (bredaste måtten kring överarmen) och ärmlängd (detta mått tas med armbågen lätt böjd).

 1) Börja med att kalkera av fram- och bakstycke i den storlek som är närmast dina egna mått. Om du ligger mellan två storlekar- kalkera den större storleken då det är lättare att minska än att lägga till. Glöm inte att rita ut och skriva i allt så du vet vad som är vad.






2) Förläng sedan mitt fram och mitt bak med 20 cm. Denna ska vara en rak linje hela vägen.

3) Rita sedan en linje för nederkanten vinkelrät mot mitt fram och mitt bak.

Om du som jag bara har en liten vinkelhake kan du rita en stödlinje och sedan dra en lång linje med en längre vanlig linjal.

4) Rita även en stödlinje vinkelrät mot bystvidden ner till stussen i sidan på samma sätt.
(gul= gammal linje, blå= ny linje)

5) Korrigera din bystvidd så måttet stämmer överens med ditt mått + rörelsevidd 12 cm. En rörelsevidd på 8 cm ger en tajt blus, 12 cm blir lite mer "normalt" plagg.

I mitt fall var måttet på mönstret 25 + 24,5 =49,5 cm. Mitt verkliga mått skulle vara 88 + 12= 100 cm runt hela, 1/2= 50 cm (då vi bara ritar halva plagget. Det färdiga plagget har 2 frambitar och 2 bakbitar. Bystviddsmåttet på mönstret behöver alltså bli +0,5 cm totalt för mig.

(gul= gammal linje, blå= ny linje, svart= stödlinje)

6) Flytta sedan ner din bystviddslinje 1 cm (se till att behålla rätt mått) och rita en ny ärmhålsform. (se förra bilden)

7) Nu ska du justera midjan. Midjelinjen motsvarar nederkanten på livgrunden. Mät måttet här minus insnittet och korrigera så att det blir ditt mått + 16 cm rörelsevidd.

För mig blir det 74 + 16 =90 cm, 1/2= 45 cm.
Mått på mönstret var 39, alltså skulle 3 cm läggas till på varje bit. Detta gjorde jag genom att minska insnittet från 3 cm till 2 cm (se bild nedanför) och lägga till 2 cm i sidan.

8) Nu kan du dra en linje från bystviddslinjen till midjan.

9) Förläng insnittet 15 cm ner och rita linjer för insnittet. Avståndet från mitt fram/bak till mitten av insnittet ska vara samma som avståndet mitt fram/bak och till stödpunkten längst ner på insnittet.

10) Nu ska du korrigera stussen. Måttet ska vara ditt mått + 6 cm.

I mitt fall ger detta 103+6= 109 cm, 1/2= 54,5 cm. Fördela korrektionen lika på båda sidor, i mitt fall ett tillägg på 2,1 från stödlinjen.

11) Dra linje från midjan till stussen.

12) Gör denna linje lite mer rundad vid midjan så att det blir en mer jämn båge. Du vill ju inte ha en jämn fin form sedan när du syr och inga taggiga former i midjan.
13) Höj axeln 1 cm för att göra ärmhålet större.

14) Nu är din blusgrund klar. Den bör se ut ungefär som bilden till vänster. Dags att fixa ärmen!

fredag 25 mars 2011

Minihatt

Här kommer en bild som min kära syster (http://emmyjonsson.se) tog för en vecka sen. Minihatt sydd av mig och det är jag som är modellen.

Segis men gladis

Städa lägenheten är inte jättekul. Men att virka är :P Så därför har jag virkat en slags varm och mysig krage att ha nu på våren när det fortfarande är kallt ute men man ändå vill vara vårfin. Färgerna är grön, ljusgrön, blå och svart och garnet är från Panduro hobby. Måste dock köpa satinband som jag ska ha som snörning innan jag kan fota den på men här är den iaf:

onsdag 23 mars 2011

Guide till blus/skjorta kommer snart

Min mönsterkonstruktionskurs börjar närma sig sitt slut. Var där för näst sista gången idag. Känns både skönt och vemodigt. Jag har lärt mig jättemycket och känner mig väldigt inspirerad och modigare kring att sy andra saker än jag gjort tidigare nu. Det känns inte som att det är svårt trots allt när man förstått ungefär hur allt hänger ihop. Fast samtidigt kommer det vara skönt att slippa pendla. Fortsättningskursen går inte förrän om knappt ett år så lär nog hinna längta mig tillbaka till skolan tills dess.

Till dig som vi lära dig mönsterkonstruktion rekommenderar jag dig verkligen att gå en kurs eller skaffa boken jag tipsat om tidigare, Mönster och konstruktioner för damkläder.

Anyhow, tills sista gången på tors ska jag designa och sy en egen blus/skjorta i valfri storlek. Så var kommer då ni in? Jo, jag tänkte att jag skulle dokumentera hela denna process, såväl mönsterkonstruktion som att klippa/skära ut och sy ihop delarna. Så är du intresserad av att veta mer- håll utkik under de närmsta dagarna!

En liten sneakpeak:

måndag 21 mars 2011

Logga till hemsidan

Känns som att jag har bestämt mig nu. Pysslade ihop en logga förra helgen och det får bli den som blir min logga till hemsidan. Vad tycker du? Är den bra till själva syftet (historiska kläder, korsetter blandat med lite mer modernt)?
Published with Blogger-droid v1.6.7

fredag 18 mars 2011

Frustration

Jag vill göra så mycket! Har tankar om en vårjacka i viktoriansk stil (har redan tyg hemma till denna), om en sommarblus, två skjortor, ett dussin kjolar, några vackra klänningar, för att inte tala om de typ 20 korsetter jag vill göra. Jag hoppas verkligen att jag får mer tid över på nästa kurs, vilket det ser ut som enligt schemat. För att hinna med lite mer har jag tänkt börja schemalägga min tid lite mer så att saker faktiskt blir gjorda.

På gång:
-Underbystkorsett i svart satincoutil till Jenn
-Underbyst i gammalrosa dupionsilke till Fjäderfia
-Dales viktorianska frackrock
-Balsjal till en tjej på helgon
-Antagligen en korsett, med inspiration av denna undertill (bild lånad från underbara Clockwork Couture) till Lizzy.

torsdag 17 mars 2011

Sy partyväskan

Dags att sy partyväskan vars mönster jag ritade här.

Jag upptäckte efterhand att jag hade kunnat sytt ihop den lite lättare och minimerat det jag behövde sy för hand. Passa på att utnyttja vad jag lärt mig och slipp göra samma fel själv! Bli alltså inte förvirrad av att jag sytt fast knäppbiten på vissa bilder tidigare än jag säger att denna ska sys fast.



För att ni ska veta vilka bitar jag pratar om kallar jag biten som sitter längst upp vid knäppningen för knäppbiten, den större biten som är själva väskan för mittenbiten och biten som är längst ner som gör att den blir vidare nedtill för underbiten.

Eftersom jag använde foder kommer det finnas 4 st mittenbitar, 4 st knäppbitar och 2 st underbitar.



1)
1) Klipp ut alla bitar i både foder och yttertyg. Sicksacka!

2) Nåla ihop mittenbitarna för ena sidan (yttertyg+foder) med underbiten med fina sidor mot varandra. Yttertygen i mittenbiten och fodret kommer att ligga med avigsidan mot varandra.

3) Sy ihop

4) Vända underbitarna så de ligger räta mot räta. Pressa med strykjärn.

6)
5) Nåla ihop yttermittenbiten med ytterunderbiten och foderbiten med foderunderbiten.

6) Sy ihop. Nu kommer fodret inte vara fast vid yttertyget på ena sidan vilket inte gör något.

7) Jag valde att sy på en innerficka till ex mobiltelefonen eller visa-kortet. Detta är en rektangel. Sy först fast den i nederkant (utan att sy den i yttertyget), sy sedan sidorna genom att vika in kanterna och sy längs med kanten.

7)
8) Vänd ut och in och nåla ihop mittenbitarna resten av vägen om din underbit inte går hela vägen upp.

9) Sy ihop hela vägen.

10) Nåla fast knäppbitarna på samma sätt som du nålade mellanbiten med underbiten- lägg rätsidan av fodret mot rätsidan av fodret mellanbiten och likadant för yttertyget. Yttertyget ligger med avigsidan mot fodret.

11) Sy ihop. Nu börjar det se ut som en väska :)
12)

12) Pressa alla kanter tills du känner dig nöjd. Vänd sedan väska ut och in så att du nu har yttertyget på utsidan och fodret på insidan.

13) Dags att sy fast väskan i metallbygeln. Som du kan se har den många små hål och det är genom dessa du kommer sy fast väskan.

14) Börja med att sy fast fodret i bygeln genom att vika in kanten mot bygeln så att du får den råa kanten på insidan. Sy sedan för hand från ena hålet till det andra runt om hela.
14)
Jag tyckte det var lättast att sy vänster sida först, sedan höger och allra sist överdelen.

Ett starkt tips- se till att den del där du knäpper fast axelremen inte hamnar mellan lagrerna för då råkar du sy in den och kan inte använda den.

15) När du sytt fast fodret på båda sidor kan du sy fast yttertyget på samma sätt.

16) Färdigt! Nu kan du pynta väskan hur du vill. Jag valde att sy fast en spets upptill vilket även döljer sömmen längs med hela bygeln.

Såhär blev min:


Prinsessklänningen och marinkorsett

Känns som att mycket av min värld kretsat kring denna prinsessklänning. Den är nu iaf inlämnad till spexet och vet att tjejen som ska ha den testat den i helgen. Har ingen aning om hur det gick dock då jag var i Kalmar och hälsade på.

Här är iaf lite bättre bilder på klänningen och en bonus på tyllkjolen med min marinblåkorsett.











Underbystkorsett i marinblått med cremedetaljer och tyllunderkjolen i rosa. (Observera att en korsett aldrig ser lika fin ut på en provdock som på en människa. Provdockan är ju stum till skillnad från en människokropp)





tisdag 15 mars 2011

Mönster till partyväska eller kanske handväska till bal?

Då var det ju det där med födelsedagspresenter. Kände inte att jag hade så mycket tid att springa runt på stan och leta så istället bestämde jag mig för att göra något själv. Inne på panduro hobby hittade jag en jättefin metallbygel till handväska. Tjejen jag skulle göra den till gillar fina saker (don´t we all?) så varför inte en liten fin partyväska?

Följetång kommer kring hur jag gjorde den kommer. Såhär snygg blev den:

































Eftersom jag var för snål för att köpa mönster från panduro gjorde jag ett försök att göra mitt eget mönster. Såhär gjorde jag:

1. Rita av metallbygeln genom att dra en linje längs yttersidan. Markera även var mitten är.

2. Rita sedan den form du vill ha nedertill på den översta biten.

Alt. Jag tror att det skulle vara möjligt att göra den i ett enda stycke också men jag valde att göra den i tre delar.

3. Lägg på sömsmån på ena sidan, den du tyckte blev finast. Jag tog ca 1 cm men jag rekommenderar att du tar iaf 1,5 cm för det hade blivit lättare att sy.


4. Vik pappret på mittlinjen och klipp sedan ut din bit. På så sätt får du två likadana sidor.

5. Sedan använde jag hålet i pappret i nederkant för att rita ut denna form för nästa bit på ett nytt papper. Självklart kan man även rita av från biten du nyss klippte ut.
Detta är för att de båda bitarna ska passa ihop när du syr ihop dom.

6. Sedan ritade jag ut en form motsvarande hur jag ville att väska skulle se ut. Lägg till sömsmån. Jag ritade även här in mitten, vikte och klippte ut för att få två likadan sidor.

7. Eftersom jag ville att väskan skulle få lite mer utrymme nedtill mätte jag sträckan runt om för den biten jag ville lägga till på med en flexibel linjal. Det går lika bra att ställa måttbandet på högkant och mäta.

8. Detta mått använde jag sedan för att göra en rak bit så lång som du vill att den ska täcka väska och så bred som du vill lägga till nedtill plus sömsmån.

Detta är bitarna jag nu har. Dags att klippa!

tisdag 8 mars 2011

Ännu mer svar

Hej igen anonym! Jag är glad att jag kan hjälpa till! Skriv gärna ett nick i dina kommentarer till framtiden så jag vet att det är du :)

Anonym sa...
hej! Det var jag som skrev kommentaren så du så snällt svarade bra på! Jag är superglad att du svarade så mycket, och bra! Har gått och grubblat över hur jag skall göra hela dagen nämligen! Jag har dock lite fler frågor, om det inte är för jobbigt? :)

Jag hade tänkt sy i lack/ett väldigt styvt och hårt tyg dom jag tror är vatten-tätt. Vet inte vad det heter, men jag undrar, tror du att det är FÖR styvt? Det syns lixom när man gör hål i det.
Sedan, blir det stabilt med lack + detta om man har ett jeans-liknande tyg på insidan?
Tusen tack för förklaringen med skenorna med, och med att det måste vara 4 st baktill, hade inte koll på det annars :)
Sen är det en sak till, men den är svår att förklara. Jag har mått som inte har jätte mycket "sväng" i sig, men jag vill att min korsett skall ha en "sväng" på vardera sida av planchetterna, utåt, lite som en illusion av tydligare kurvor. Jag kan dock inte få in detta i mitt mönster, bör jag sy på det senare? det skall ju vara i ett annat tyg (det styva jag pratade om) Eller kommer det se helt dumt ut, då det är så pass grovt?

Tusen tack för svaren, åter igen :) har hjälpt mig mycket!




Anonym sa...



kom på en sak till!

Om mitt midjemått är 74 cm, men jag kan dra in ett måttband i midjan till 66 cm, skall det i midjan på korsetten vara 74, eller 66 då?""

SVAR:
Ok, först och främst- vet du hur man syr i lack? Att sy en korsett och att sy en korsett i lack är nästan två olika vetenskaper! Jag skulle definitivt rekommendera att du syr en korsett i "vanligt" tyg först och att du lär dig hur man syr i lack för det är ingen lätt konst. Lack kräver ofta speciella pressarfötter, nålar samt att du syr med längre avstånd då du inte vill göra för många hål i tyget då det ger risk för att det går sönder.

För dig som tänkt sy en korsett i lack- se alltid till att ha ett stabilt tyg under och att använda en icke-stretchig lack då annan lack lätt spricker vid för mycket stress. Sy med en längre stygnbredd än du brukar göra vid korsetter. Jag har ännu inte sytt någon korsett själv i lack så kan inte ge mycket mer råd än så men vad jag kan tänka mig så syr man ihop det starka lagret först och syr sedan ihop dessa när man syr på kanalbanden. Detta för att sy så lite som möjligt i lacktyget.

Jag skulle säga att ett tyg till korsett kan aldrig vara för styvt. Eller ok, om det inte vill forma sig allt, typ stål, så är det nog inte att rekommendera men så länge du kan lägga det runt din kropp och det inte är för tjockt så funkar det. Jeanstyg skulle jag inte rekommendera då som alla vet jeans töjer sig. Om du sytt en tajt sittande korsett vill du inte helt plötsligt att den ska töja sig några centimeter och du slutar med ett plagg som inte är något mer än en "modekorsett".

Jag förstår inte vad du menar med sväng utåt för att förstärka kurvorna men oavsett så ska du rita in alla ändringar i mönstret. Räkna aldrig med att kunna fixa det när du syr sedan. Och sy en provkorsett innan du syr den riktiga för att se hur det blev och kunna göra eventuella förändringar. Oavsett hur nogranna vi är med mått etc så reagerar våra kroppar olika och därför måste man prova för att verkligen veta hur bra korsetten sitter.


Angående midjemått- om du vill ha en reducerande korsett- alltså en korsett som gör att du får en mindre midja- måste du ta bort ett antal centimeter i midjan på mönstret och alltså korsetten. Vill du reducera midjan till 66 cm ska du ha ett midjemått på den färdiga korsetten på 66 cm.

Lycka till! Om du vill får du gärna skicka över länkar till bilder när du är klar.

måndag 7 mars 2011

Svar på frågor

Fick en kommentar med lite frågor så tänkte att det är lika bra att jag svarar här. Den som skrev det är anonym så hoppas att han/hon ser det här :) Länkarna är till för att underlätta att lätt hitta vilken typ av material som är lämpligt och hur olika material ser ut.

"Hej! jag undrar en sak ang korsetter. Skall sy min första UB korsett nu, mitt mått ifrån bysten och ner är 28 cm, så då skall jag ha 28 cm lång spiral skena? eller hur?
Sen undrar jag, är det enklast att köpa spiralskena på "tråd" Eller i klippta bitar? Hur gör du? Undrar även om du tror att det blir en stabil korsett med plachett framtill, två stålskenor och 10 spiral? 
Tack på förhand? :)"


Ex på en extrabred planchette
Måttet på hur lång planchette (busk på eng.), alltså knäppningen fram, (eller hur långa stålskenor om du inte vill ha knäppning fram) beror på hur lång du vill att framsidan ska vara. Om du vill ha den 28 cm så ska du ha en planchette eller stålskenor som är något kortare än detta. Jag brukar ta bort 3-4 cm från totala längden. Du vill inte att denna ska gå hela vägen för du vill ju inte att den ska titta ut i över och underkant. Kanten upptill och nedtill täcks med snedslå/kantband och vill du kunna sy fast denna på maskin kan du inte ha stål där du syr fast denna. Stål+nål=trasiga nålar!


Första gången du gör en korsett skulle jag rekommendera att du köper färdiga stålskenor som bara är att trä i kanalerna. Då vet du att stålet är professionellt gjort, du sparar tid och du har inte en massa onödigt stål liggande hemma ifall det visar sig att sy korsetter inte riktigt var din grej. Du bör sy en provkorsett i icke stretchigt material och mäta hur långa kanalerna bli innan du beställer stålet så att du får rätt längd på det. Stålet ska även det vara 3-4 cm kortare än kanalerna.


Om du ändå väljer att köpa som en kontinuerlig längd- glöm inte att köpa skollor (end caps på engelska) som ska sitta i båda ändarna av stålskenan. Du kommer även behöva köpa en bultsax och någon typ av verktyg att sätta fast skållorna med.


Om det blir en stabil korsetter beror först och främst på tyget och konstruktionen. Stålen är till för att hjälpa till tyget att hålla formen. Så se till att satsa på ett bra mönster- isf kan 10 st spiralstål, 1 planchette fram och 4 st kronolinstål bak runt öljetterna (viktigt!- annars kommer du få en skev snörning) ge en stabil korsett. Om du är av en större storlek (large och uppåt) kan det behövas mer stål för att få ett snyggt och bekvämt resultat.


Mitt tips till dig är att köpa material från http://www.venacavadesign.co.uk Här hittar du allt du behöver, du kan beställa gratis prover på deras tyger och undrar du något är dom väldigt hjälpsamma och svarar snabbt. Det är dessutom mycket billigare att beställa från england än att köpa i Sverige plus att mycket av materialet är svårt om inte omöjligt att få tag på här i Sverige.


Slutligen bifogar jag min lista på vad jag brukar ha för material till en underbyst. Länkarna har jag lagt in för att underlätta för dig att hitta materialet. Självklart kan du köpa dessa på andra ställen men då vet du iaf ungefär vad du är ute efter.


- 1 planchette
- Stabilt tyg, allra helst coutil, en bit lika bred som jag vill att korsetten ska vara lång på längsta stället, dubbel bredd om två lager
- ev. "fashionfabric"- ex. satintyg, inte stretch!
- spiralstål, minst 1 i varje söm
- kronolinstål- 4 st runt öljetterna
- kanalband (bone casings på engelska), sys fast och stålet träs i dessa
- twillband- midjeband som gör att tyget inte får samma belastning i midjan
- öljetter
- snörning
- snedslå


Midjeband och kanalband
Förutom detta rekommenderar jag alla att läsa på ordentligt innan de börjar så de vet vad de ger sig in på. Korsettmakeri är en underbar men också väldigt tidskrävande och inte alltid helt logisk konst. Men skam den som ger sig!








Tips på fortsatt läsning:
- När jag sydde syrrans underbyst: http://elisiejonsson.blogspot.com/2010/08/underbystkorsett-rak-modell-in-making.html
- Hur du sätter i en planchette: http://authenticcorset.livejournal.com/1815.html
- Katafalks guide till hur du syr en korsett: http://katafalk.wordpress.com/2009/11/14/korsettsomnad/
- Lite tips på vägen: http://hubpages.com/hub/Corset-making-secrets
- Hur du anpassar ett mönster till dina egna mått: http://www.foundationsrevealed.com/free-articles/68-the-new-corset-drafting-masterclass
- Ett forum som är en nästintill oändlig källa till information, inspiration och inte minst hjälp: http://community.livejournal.com/corsetmakers/


Hoppas detta har hjälpt några korsettaspiranter där ute :)