onsdag 11 augusti 2010

Underbystkorsett rak modell, in the making

Som jag sagt(/skrivit) tidigare så tänkte jag lägga upp en liten "in the making" av min senaste korsett, en underbystkorsett i rak modell till syrran.

Specifikationer:
Syr den i ett riktigt tjockt och vackert tyg från Vena Cava Design, ett lager
En planchett som är dubbelt så bred och mycket stummare än vanligt fram
Snörning bak
12-14 skenor (inte helt bestämt än), där 4 är kronolinstål och resten är fjäderstål

Here goes!

1. Jag började med att skära ut tyget med rullkniv (en fantastisk uppfinning!) utifrån mitt eget anpassade mönster. Hade köpt precis så mycket som behövs för tyget är dyrare än vanligt men helt klart värt sitt pris.

2. Sedan är det dags att börja nåla. Först ut: planchetten! Här har jag ett litet trix för att få till det perfekt till hyskorna. Man syr i två lager tyg och ska lämna hål där hyskorna ska ut genom tyget. Jag lägger planchetten ovanpå tyget och nålar där hyskorna ska komma ut, se bilder.



Närbild på nålningen

3. Efter att ha sytt kanten och stoppat in planchetten så nålar jag fast den i kanten. Observera att jag inte syr fast den här för att på snyggast sätt kunna sy fast bandet i midjan efter att syrran provat korsetten en sista gång innan jag syr kanalbanden. Med andra ord- nåla men avvakta med att sy fast.
Vänster: fastnålad planchett.                                                                     Höger: samma sett från insidan















4. Nåla och sy ihop alla delar. Lägg märke till att jag sytt på en bit längst till höger som inte är en del av mönstret utan bara är till för att sy kanaler för stålet bak och till öljetterna.
5. Dags att fixa snörningen bak. Sy först en söm så nära kanten som möjligt genom båda lagerna. Sy sedan en söm parallellt till denna så bred som du behöver för att kunna få plats med stålskenan. Det ska vara så brett att du inte har några problem att få i skenan men också så tajt att den inte kan röra på sig alltför lätt.

Såhär snyggt blir det
6. Sy nu ytterligare en parallell söm, denna gång med en bredd som är lite bredare än den öljett du tänkt använda. Se bilden ovan.

7. Också en sista parallell söm, igen för att få plats med en stålskena på andra sidan av öljetterna. Tänk på att vika in och nåla baksidan här så du får en snygg baksida. Här sätter du även fast midjebandet.

Vänster: Nålat                                                                            Höger: Färdigt resultat






















Vario plier från Vena Cava Design
8. Dags att slå i öljetter. Jag använder mig av awl, eller syl på svenska, stor nog för att göra 5 mm hål och tänjer sedan hålen ytterligare lite med en virknål för att lättare få igenom öljetten. Väl på plats trycker jag fast den genom en öljettång, eller vario plier på engelska. Den ser ut som till vänster och är ett väldigt användbart verktyg väl värt att lägga lite pengar på för att slippa hammaren och få ett snyggt resultat och glada grannar.

9. Nu snörar jag korsetten och provar den för att se om några småförändringar behöver göras och fixar isf till det.

10. Dags för kanalband och stål :) Nu blir det lite pilligt. Nåla fast kanalbanden och sy dem sedan. Jag syr vanligen hela ena sidan först och sedan andra. Se till att midjebandet blir rakt under kanalbanden. Se bild nedan.


Kanalband och midjeband nålat.













11. Nu börjar det verkligen likna nåt! Efter att ha sytt alla kanalband kan vi äntligen se till att sy fast planchetten. Jag nålar fast midjebandet under den och syr fast. Nu ser korsetten ut såhär:
Korsetten sett från insidan
Korsett på utsidan
12. Nu kan du antingen a) stoppa i stålet som du beställt i färdigklippta längder eller b) dags att klippa till stålet. Jag kör oftast på alternativ b eftersom man då alltid får rätt längd och jag slipper beställa nytt stål till varje korsett. Dessutom blir det marginellt billigare.
Jag har testat lite olika sätt att snygga till ändarna på för att de inte ska skada tyget och inte riktigt hittat någon favorit än. Till denna korsett snurrade jag in ändarna på kronolinstålet med eltejp vilket funkade över mina förväntningar. Jag har tidigare testat att doppa dem i en slags lösning men dels måste det torka över natten och dels tyckte jag inte det blev ett så bra resultat om man inte doppar dem en gång till sen så blir ganska tidsineffektivt. Har även testat krympplast som används av elektriker till elsladdar men blev lite för tjockt vilket var synd då jag verkligen gillade den metoden. Kanske kan hitta någon tunnare krympplast i framtiden.

13. Ok, stålet är på plats i sina kanaler. Vad nu då? Dags att sy fast det i över- och underkant och sy fast en snedslå för att täcka över de "råa" kanterna. Jag brukar börja med att sy en raksöm i över- och underkant och sedan zickzacka kanten så inga lösa trådar ställer till det i framtiden. Sedan är det dags för snedslå.

Såhär långt har jag kommit hittills. Då syrran inte bestämt vilken snedslå hon vill ha än ska vi kolla på det i helgen. Sista delen i "in the making" kommer när jag sytt fast snedslån och korsetten är klar. Har vi tur hinner jag ta några bilder på henne i den färdiga korsetten innan hon åker hem igen. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar