söndag 27 februari 2011

Hur du syr en tyllkjol

Jag erkänner, jag har aldrig sytt en tyllkjol! Har trott att det är ett jobbigt material att jobba i och inte riktigt vetat hur jag ska börja.
Men nu har jag varit tvungen att ge mig i kast med min lilla skräck för att sy en underkjol till prinsessklänningen. Såhär blev den:

(Ja! Min kära provdocka har anlänt! Visst är den vacker!!! *kärlek*)
Mycket stor vidd nedtill här!

































Sett underifrån















Såhär gick det till:

1. Hur lång vill du att din kjol ska vara? Om det ska vara en underkjol rekommenderar jag att den är lika lång eller lite längre än kjolen som den ska vara till. Jag sydde min 52 cm lång.

2. Hur vid vill du ha kjolen? Jag ville ha en stor vidd nedtill och valde därför att sy fast extra bitar nedtill för att få en ökad vidd där. Det går att bara ha hellånga delar och ändå få en bra vidd men det kräver oftast mer tyg.

Jag hade tillgång till 2 meter vitt tyll och 2 meter rosa. För att få mesta möjliga kjolvidd med minsta möjliga arbete så rekommenderar jag att du klipper dina bitar längs med längden, inte bredden på tyget.

I mitt fall gav detta dessa bitar:
2 st 200*104 cm
2 st 200*36 cm

I själva verket gjorde jag det vita tyget något kortare- ca 200*100 cm och 200*40cm, för att det inte skulle sticka fram under det rosa.

3. Klipp till bitarna- men läs detta först!

Så du har en stor bit tyg som känns svårhanterligt. Nu kommer det underlätta rejält om du har en rullkniv och en graderad matta att skära på.

Vad du gör är att ta och vika tyget på mitten så du har halva bredden utlagt på bordet.

Sedan mäter du ner till din önskade längd och lägger någon av skärmattans stödlinjer under på denna längd. Sen är det bara att skära längs linjen och flytta tyget allteftersom du skurit längden av din skärmatta.

Har du inte tillgång till en skärmatta kan du använda något annat som stödlinje, en bit kartong exempelvis, och klippa efter den.

Var inte orolig över om det inte blir perfekt. När kjolen väl är färdig kommer en liten skillnad någonstans inte att synas.

Nu har du två bitar- en längre och en kortare med två delar av varje vikta mot varandra.

Gör likadant för andra tygbiten.

4. Dags att börja sy: Se till att du har iaf en 10 cm tråd utdraget så att du har något att ta tag i sedan. Sy utan att fästa en söm längs med hela längden (2 m) i kanten av de dubbla lagerna. Se till att du ha en bit tråd att dra i (ca 10 cm) även i slutet av biten.Gör likadant för alla stora bitarna (de med bredd som kjolen ska vara lång).

Ta sedan de mindre bitarna (de med bredd ca 40 cm) och sy ihop de så att de blir en lång del på 4 m.

Sy sedan en söm längs denna bit med längsta stygnlängd utan att fästa. Gör likadant för andra mindre biten.












5. Veckning: Genom att dra i ena tråden av de två (undertråden och övertråden) kan du nu vecka tyllen till önskad längd. För enkelhets skull vecka först de mindre bitarna så att de går att sy på de större- alltså ska de vara 2 meter långa.

Ett tips är att nåla fast din bit i början av varje ände av biten du ska sy fast den på och sedan på några ställen till, ex 1/4 och 1/6 in. Detta kan du lätt mäta ut genom att vika biten dubbel där ena kanten är vid förra nålen och andra är i änden. När den ligger dubbel är hälften av längden där vecket är. Använd denna bit som guide för hur veckad tygbiten kan bli.

När du känner dig nöjd med resultatet- sy fast den lilla biten på den stora där du vill att den ska sitta. Jag sydde den kant i kant med nederkanten.

Jag sydde fast den vita biten på det vita tyget och den rosa på det rosa tyget.




6. Vecka: Nu ska vi vecka till de större bitarna. Du strävar efter att få en cirkel som är så pass stor att du kan få den över dina höfter när du kliver i kjolen. Detta är viktigt för att du ska komma i din kjol när du är färdig. Testa dig fram genom att hålla biten runt dina höfter.

Säkra vecken genom att sy och fästa en gång över dom.

7. Sy ihop bitarna: Nu har du två stora veckade längder. Dags att sy ihop dom. Lättast tyckte jag var att först sy ihop de i överkant och sedan sy ihop sidorna. Jag sydde ihop de så att båda de mindre bitarna hamnade på insidan.

8. Sy resår: Då var vi nästan klara. Dags att sy på resåren. Vad jag gjorde var att nåla fast resåren på ett flertal ställen (genom att vika hälften och sätta en nål i vecket tills jag tyckte det var lagom avstånd mellan nålarna). När jag sydde (sicksack!!!) höll jag ena handen på nålen precis bakom pressarfoten och andra på nästa nål. Jag sträckte sedan ut resåren så att längden på den stämde överens med längden på tyget.













9. Gratulerar! Du har nu sytt din alldeles egen tyllkjol. Beundra ditt verk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar