onsdag 27 april 2011

Mönsterkonstruktion blusskjorta

Så du har ritat ett grundmönster för blus och blusärm. Men för att få den där supersnygga blusskjortan så måste vi jobba lite mer. Vad jag kommer göra nu är bara en av alla de möjliga förändringar du kan göra, möjligheter är nästintill oändliga. Men nog tjatat, lets get down to business!

Vad jag vill göra är en blusskjorta där framstycket består av 4 bitar (2 på varje sida) med nästan en hjärtanform. Jag vill ha puffärmar och machetter. Och så vill jag ha en krage med löst kragstånd och en knäppning fram med "frill". En snabb idéskiss syns till vänster.

För att göra detta ska jag rita om grundmönstrerna vi gjort tidigare på några inte så svåra sätt :)

För att hoppa direkt till ärmkonstruktion- gå till 12)
För att hoppa direkt till kragkonstruktion- gå till 23)









1) Börja med att rita av din blusgrund (fram), men istället för att bara rita av hela som den är ska vi flytta bystinsnittet samtidigt. Detta göra du genom att först på mönstret göra en markering där insnittet ska vara, i mitt fall 5 cm ovanför bysten, alltså mitt i armhålet. Fyll även i punkten där bystinsnittet slutar, du kommer behöva den.

Börja rita där du vill att insnittet ska börja, rita runt hela vägen till ditt nuvarande insnitt (i detta fall börja med att rita neråt, rita nederkanten, sidan och upp till bystinsnittets början). 


När du nått nuvarande insnittet sätter du din penna på punkten där insnittet slutar och vrider hela ditt mönster så att markeringen där du slutade rita vid insnittets början nu är vid insnittets slut och på så sätt har du trollat bort det insnittet. Fortsätt rita runt tills du når där nya insnittet ska vara. 

Nu har du ett hål i mönstret där som du drar raka linjer från mot punkten av förra insnittets slut och voila! Du har förflyttat ditt insnitt!

2) Rita nu i stödpunkterna även för insnittet som går vid magen och rita ut dessa. Se till att vända tillbaka mönstret så att mitt fram-linjen stämmer först.

3) Rita av baksidan på blusgrunden precis som den är.

4) Förkorta insnittet något, ca 3 cm, det ger ett snyggare slutresultat.

 5) Nu kan du använda insnitten för att göra en skärning på framsidan som jag personligen tycker blir väldigt snygg. Förläng helt enkelt insnitten så att de går ihop i en fin båge och dra ett rakt streck i nederkant.
På så sätt skapar du två olika mönsterbitar. Mitt fram går längs med vänstersidan av insnitten och sidan fram med högersidan av insnitten.
 6) Eftersom halsringningen nästan alltid är för tät så ringar jag ur skjortan 2 cm neråt och 1 cm på axeln. Kom ihåg att alla förändringar på axeln måste även göras på bakstycket!
7) Därför ringar jag även ur bakdelen 1 cm på axeln.
8) Rita knäppkant genom att förlänga vinkelrätt ut från mitt fram. Dra först en linje som motsvarar hälften av vad du vill att knäppningen ska vara, här 1,5 cm. Dra sedan en linje som är något längre än knäppningen för att räcka runt på baksidan. Min knäppning är totalt 3 cm så jag ritar dit 4 cm.
9) Här har jag ritat ut knäppkanten för att förtydliga. Mitt fram är där pilen visar och är alltså mitten av knäppkanten och även där knapparna/knapphålen kommer att sitta.
10) För att få tyget rätt vid knäppkanten viker jag bak den delen som ska vara bakom och klipper sedan längs med ringningen. På så sätt kommer tyget ligga rätt när det sys ihop.

11) Kalkera av alla bitar och lägg på sömsmån.


På mitt framstycke här är knäppkanten separerad från framstycken eftersom jag trodde det skulle bli lättare att sy på min spets på det sättet. Såhär i efterhand insåg jag att det var helt onödigt så gör inte som mig utan behåll knäppkanten på framstycket, det blir lättare att sy då och ser profssigt ut på både in- och utsidan.

Nu är du klar med själva blus/skjortkonstruktionen! Bara ärm och krage kvar :) Ta en paus vet ja!









ÄRMKONSTRUKTION
12) Dags att fixa ärmen. Jag har tänkt göra en puffärm med manchett. Först ritar jag manchettärmen. Dra vinkelräta stödlinjer för sidan.
13) Förkorta ärmen något motsvarande manchetten minus överfall (alltså man tar bort mindre än manchettens längd). Överfallet är till för att manchetten inte ska åka upp så mycket när du rör på dig och varierar beroende på vilket tyg du använder. Ett stumt tyg kräver mer överfall än ett tyg med mjukt fall men mellan 2-5 cm tror jag är en bra riktlinje.
14) Forma nederkanten genom att höja linjen 0,5 cm mitt på framdelen och sänka den 0,5 cm mitt bak.

Innan du gör detta kan du ställa in sidorna på ärmen något om du vill att den ska vara lite mer tajt. Jag ställde in den något men inte lika mycket som grundärmen. Det syns lite dåligt på bilden, markerade linjen är stödlinjen men som du ser har jag ritat bakdelen kortare i böjen.

15) Rita ett sprund mitt på bak, 10 cm. Detta för att kunna komma i manchetten.

16) Rita manchetten. Börja med att rita en verktikal mittlinje motsvarande längden du vill ha på din manchett, förslagsvis ditt handledsmått plus några centimeter.
Utgå sedan från denna för att rita en vinkelrät linje motsvarande dubbla bredden du vill ha på din manchett eftersom den kommer vikas dubbel.

17) Rita till knäppkant (här 1,5 cm) och lägg sedan till sömsmån runt hela.
18) Nu kan vi fixa puffärmen. Rita två linjer på samma avstånd från mittlinjen.
19) Klipp upp dessa nästan hela vägen och separera de motsvarande hur mycket du vill öka ärmen upptill.
20) Kalkera av de nya linjerna.
21) Höj högsta punkten mitt på 3 cm och forma den nya ärmkullen.
22) Lägg på sömsmånen och du är klar även med ärmen! Bara kragen kvar :)
















KRAGKONSTRUKTION
 23) Jag ska konstruera en krage med löst kragstånd, alltså kragståndet kommer senare sys ihop med kragen så det är två delar vilket är vanligt på skjortor.

Börja med att mäta din halsringning med måttbandet på högkant.
Dra en rak linje motsvarande halva detta mått.
Höj till vänster (mitt fram) 1,5 cm och rita nya linje 1/3 från mitt fram.
Rita ståndets höjd till höger (mitt bak) och forma överkanten. Lägg till för knäppkant från mitt fram, ca 1,7 cm.


24) Konstrurera kragen genom att först mäta överkanten på kragståndet och rita en rak linje som stämmer överens med detta mått.
Höj mitt bak 2 cm och forma ny nederkant (som fortfarande ska stämma med kragståndets överkant).
Rita höjden mitt bak (här 4,5 cm) och dra stödlinje vinkelrätt från denna. Dra även en stödlinje för mitt fram.
Du vill att spetsen på kragen ska vara högre och längre än dessa stödlinjer, experimentera tills du är nöjd. Jag tog ut den ca 3 cm.


25) Vik pappret dubbelt och kalkera av båda kragarna så att de blir ett stycke.

26) Lägg på sömsmån.

27) Rita en underkrage som är 3 mm mindre i överkant och i sidan men se till att inte korta nederkanten. Alltså tar du inte in den precis nedtill.

28) Lägg på sömsmån.


29) Om du vill ha en "frilly" skjorta som jag tänkt så kan du konstrurera en bit som är ungefär dubbelt så lång som knäppkanten och i den bredd som du vill ha den.

Nu är du klar med konstruktionen och kan börja klippa och sy! Bra jobbat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar