fredag 3 december 2010

Angående det där med oäkta korsetter

Känns som att det där med oäkta korsetter varit lite på tapeten den sista tiden, iaf på vissa ställen jag hänger på. (Ex: http://insaniteatime.blogg.se/2010/december/my-point.html) Det räcker med att söka på korsett på tradera för att inse att det mesta som finns där inte är i närheten av äkta, även om de har planchett och det står att det är stål.

Newsflash: de är oftast inte äkta!

Stål kanske det är fram i planchetten, kanske bak om du har tur, vilket du oftast inte har. Resten är plast eller inget alls.

Så hur vet man om en korsett är bra? Vill du ha den som partyplagg bara för att du gillar utseendet- visst, köp en fejk men räkna inte med att den drar in din midja alls. Det är som en topp, inget annat. De kan se bra ut på bilderna men det beror tyvärr oftast på att de snott bilderna och designen från en genuin korsettmakerska. Fy på dom!

Kolla här t.ex, en jag hittade på tradera: "Rejäl korsett med ordentliga korsettfjädrar som gör att man kan dra åt ordentligt."
 



Ser ganska lovande ut fram, lite detaljer och nån form av kurva verkar det ändå vara. Men kolla bak! Inget som helst stöd för öljetterna, väldigt stort glapp, de använder satinband som glider som snörning vilket är nästan omöjligt att få ett snyggt resultat med. Du kommer aldrig kunna dra in mer än nån centimeter med denna. Även om tyget håller kommer isf bandet och öljetterna att ge med sig. Obviosly a huge fejk!

Jämför med dessa som är rena konstverken:
 


Vill du ha en äkta- allra bäst är att söka sig till personer som syr upp själva och har erfarenhet av korsettsömnad. Vissa kan tycka att det är dyrt men eftersom korsetter är dyra i material och tar lång tid att göra är det inte konstigt.

Säg att jag syr upp en måttsydd korsett och gör mönstret själv. Då kanske jag lägger 1-2 timmar på att bara få till ett bra mönster. Sedan lägger vi på några timmar för att sy ihop själva korsetten, runt 20 för min del, men erfarna kan göra en väldigt enkel korsett på kanske 8 timmar.

Låt oss säga att du lyckats köpa in material relativt billigt. Du kommer undan med 300 kr för en korsett.

10 timmars arbete á lön runt 100 kr/timmen+300 kr material -> 1300 kr
Då snackar vi utan moms, utan arbetsgivaravgifter, skatt och allt annat som behöver läggas på om du är egen företagare. Efter det hamnar summan på runt det dubbla, alltså ca 2600 kr.

See now varför en riktig bra korsett inte kan kosta 200-300 kr?


Men vad gör jag om jag inte har råd?
Ska du ha en korsett bara för partytillfällen, vill prova på så går det ju att beställa budgetkorsetter. Tror de flesta börjar där. Det går att se skillnad då de ser mer välsydda ut, ger mer form men de kommer inte vara i närheten lika bekväma som en måttsydd om du inte råkar vara exakt storleken de utgick ifrån överallt. Men för all del- testa!

Kan rekommendera:  http://www.whatkatiedid.com/ och http://www.ofcorsetis.com/ håller ofta bra standard. http://violalahger.se/ Hos Viola Lagher kan du dessutom beställa enligt dina önskemål och mått om du så önskar.
http://www.burleska.co.uk/shop/ är billiga men av lite sämre standard. Har dock även de sina guldkorn. Alla är dessutom inte äkta här så spana efter de som innehåller stål!

Så iväg och utforska nu! Korsettvärlden är underbar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar